2 dingen die iedere huisdiereigenaar moet weten over natvoer!

Disclaimer: In dit  en alle andere artikelen geef ik mijn eigen mening over honden- en kattenvoer als dierwetenschapper en voerexpert. Ik wil graag huisdiereigenaren helpen om betere voerkeuzes te maken voor hun huisdieren, en daarom deel ik mijn kennis en meningen over actuele onderwerpen in deze industrie. Mijn nadruk ligt op het adviseren en daar ik professioneel , onafhankelijk voerexpert ben ontvang ik geen sponsorringen van bepaalde merken!

Nummer 1 - Bij blikvoer moet er minimaal 4% van een dierlijk grondstof in de voerbrij zitten om de naam te mogen dragen op de verpakking.

Bij blikvoer voor zowel hond als kat geldt de 4%-declaratie. Dit betekent dat er (slechts) minimaal 4% van een dierlijke grondstof in de voerbrij moet zitten om die naam te mogen dragen op de verpakking!

In de praktijk betekent dit dus dat als er konijn  op de verpakking staat er slechts 4% konijn in het natvoer verwerkt hoeft te zijn. Dan maakt het ook niet uit wat er van het konijn is gebruikt (dus was het konijnenvlees, -huid, etc. dit beïnvloed namelijk de verteerbaarheid van het voer, en dus ook hoeveel voedingstoffen er uitgehaald kunnen worden).

Weer even een rekenvoorbeeldje: Een blik van 400 gram met daarin 60% vlees en dierlijke bijproducten
(dit is 240 gram), dan moet er minimaal 4% konijn in zitten. Dat is dus slechts 9,6 gram konijn in een blik van 400 gram!

Andere beschrijvingen/ declaraties op de verpakking:
“Rijk aan” is de term die de fabrikant mag gebruiken als er minimaal 14% van dit type
vleessoort in het voer zit.
“Menu” of “Maaltijd” mag de fabrikant gebruiken als er minimaal 26% van de naamgevende vleessoort in het voer zit.
Zoals bijvoorbeeld: “Lievelingsmaaltijd” of “Menu Gustico”.

Nummer 2 - Ander label, zelfde voer

Als gevolg van nummer 1 zijn er dus merken die in een bepaalde lijn van natvoer meerdere smaken aanbieden, maar als je goed kijkt zie je dat de samenstelling precies hetzelfde is (behalve de 4%-declaratie).

Als je verschillende smaken voert met als doel om meer variatie in het dieet van je hond of kat te brengen, zou ik dit toch nog eens dubbel checken, want er zijn een aantal gevallen bekend waarbij er om hetzelfde blik natvoer alleen een ander etiket is gegaan.

 

Ik hoop dat jullie hier weer veel van geleerd hebben. Heb je vragen laat ze hieronder achter in de reacties of stuur me een email naar info@legendandminty.nl 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.